Ön Niue stämmer Internetstiftelsen i Sverige

Ett storbråk har blossat upp mellan den autonoma ön Niue i södra Stilla Havet och Internetstiftelsen i Sverige. Bråket gäller den i Sverige populära sajtändelsen .nu – som är Niues toppdomän och olovligen kontrollerat av Sverige enligt en stämningsansökan.

Det amerikanska bolaget Worldnames köpte rättigheterna till .nu av Niue under 90-talet. De var väl först ut att på riktigt kapitalisera på toppdomännamn. Det var rätt aggressiva i detta, bland annat drev dom hårt på vilket sätt som åäö skulle införas för domännamn. De fick dock stryka på foten där när en annan standard till slut antogs.

Worldnames har drivit .nu som ett registry och de har haft problem med det. Vi som både kund och återförsäljare hos dem har kunnat se det. Deras “backend” har inte varit robust och inte heller lyckades de automatisera alla processer, vilket bla innebar att man fick betala för ändringar av ett domännamn, typ ändra kontaktuppgifter.

I något läge kom de överens med det svenska registriet att de skulle sköta deras “backend” för toppdomänen och IIS skulle då använda samma infrastruktur som de använder för .se. Ett bra beslut tyckte vi och vi började då återigen att börja erbjuda .nu domäner.

Vad som händer nu handlar bara om pengar och man får hoppas att det är öriket Niue som står bakom denna stämning och att i så fall inkomsterna för .nu går till dem, om de nu vinner stämningen, och inte till något bolag som representerar dem i denna.

Worldnames har avtal med IIS för driften av .nu. Det är konstigt att det är IIS som stäms, det borde ju rimligtvis vara Worldnames som stäms, vilket också IIS VD Danny Aerts säger:

Danny Aerts säger till tidningen att diskussionen om avtalet med den amerikanska organisationen inte har något med svenska Internetstiftelsen att göra.

”Ön har skrivit ett avtal med en organisation i USA, och nu finns det en diskussion om det avtalet. Men det har inte så mycket att göra med oss”, säger han.

Det ideala vore att öriket Niue får tillbaka ägarskapet över sin landsdomän så att de kan kapitalisera på den och att IIS fortsätter driva infrastrukturen för denna, så att vi får en robust infrastruktur för .nu.

Källa: https://www.di.se/nyheter/mikronation-st…jonbelopp/

Tingsrätten avslagit Stillahavsöns begäran, skriver Breakit.

Niue ansåg att Internetstiftelsen kontrollerat domänen olagligt och krävde en kompensation när man i november förra året lämnade in stämningen till Stockholms tingsrätt.

Som lök på laxen tvingas Niue betala Internetstiftelsens rättegångskostnader på 230 000 kronor, skriver sajten.
Bråket om .nu har pågått sedan 1990-talet då politikerna på Niue sålde rättigheterna till domännamnet och sedan ångrade sig.

Det känns emellertid lite, när man läser Breakits artikel, skumt, är det verkligen Niue som driver stämningen, och får dra eventuell nytta av den, eller är det de som representerar dem som försöker att kapitalisera på ö-riket? Det skulle då bli andra gången globala företag utnyttjar Niue.

Källa: https://www.breakit.se/artikel/21538/sod…a-gick-det