Spam från outlook.com

Vi ser allt mer spam från Microsofts tjänst outlook.com. Detta är spam som helt legitimt skickas från outlook.com, dvs det är inte spoofade mail som låtsas komma från outlook.com, utan dessa skickas verkligen från outlook.com.

Detta gör det svårare för spam-filter att sanera bort dessa. Microsofts e-postservrar finns aldrig med på några blocklistor, i varje fall inte på dem vi använder. Det gör att spamkategorisering bara kan göras på innehållet, vilket gör det svårare. Ofta är dessa mail väldigt allmänt hållna, de saknar t.ex. länkar. Så summa sumarum slinker de ofta igenom. Dock, så länge de inte innehåller länkar så är de harmlösa, de ett exempel nedan.


Jag skrev att dessa brev är “harmlösa”, well, syftet med dem kan vara allt annat än harmlöst.

För inte så länge sedan avslöjade svenska cyberpolisen i samarbete med näringslivet, då framförallt banker, tillvägagångssättet som ett flertal ligor använde för att framförallt lura äldre personer på sina besparingar. Äldre personer blev uppringda per vanlig telefon och på olika sätt lurades de att logga in till sin bank med sitt BankID. I praktiken var det självklart den kriminella som loggat in och som då började överföra pengarna från offrets konto.

Bankerna har skyddsmekanismer mot sådant här, upptäcker deras system stora överföringar till t.ex. utländska konton, eller suspekta svenska konton, då stoppas överföringarna.

I dessa fall överfördes emellertid pengarna till svenska konton, till konton där kontoinnehavarna hade perfekt renomé hos banken, dvs banken hade god “kundkännedom” om dem. Helt vanliga svenssons alltså. Pengarna stannade sedan inte där så länge utan transfererades successivt utomlands.

Gemensamt för samtliga dess bedrägerier var att dessa svenska “målvakter” var män i sina bästa år (dvs 57 år). Samtliga hade under ett antal veckor haft kontakt med ryska flickor. De hade haft “internet” kontakt under en period där förtroendet, och förväntningarna, successivt byggdes upp.

Till slut kommer man överens om att flickan skall komma och hälsa på mannen. Men, kvinnan uppger då att hennes farbror, som äger en fiskeindustri i Norge, behöver göra en penningtransaktion till Sverige och för det skulle behöva ett svenskt bankkonto. Skulle då inte denna man vilja ställa upp och hjälpa hennes farbror med detta? Det gäller ju bara att skapa ett tomt bankkonto, så självklart gör den förväntansfulle det.

Det är just dessa konton som då används som målvaktskonton i dessa bedrägerier där äldre människor blir av med sina besparingar. Detta görs möjligt av “blåögda” svenssons.

Så kasta dessa brev där de hör hemma.